Lifeline introduserer Hepacyl
en ny generasjon ernæringsstøtte for god leverfunksjon

 

«Lifeline Perspective»-serien utvides med klinisk ernæringsstøtte av leverfunksjonen

Hepacyl vil være gunstig klinisk ernæringsstøtte for å bidra til å opprettholde god leverfunksjon ved situasjoner der leveren utsettes for stor belasting, eller har behov for beskyttelse og restitusjon.Hepacyl inneholder flere forskjellige næringsstoffer som er viktige for å bidra til å opprettholde flere forskjellige, viktige funksjoner i levermetabolismen, særlig ved økt belastning.

Hepacyl inneholder en rekke naturlige næringsstoffer som er viktige for å bidra til å målrette opprettholde flere forskjellige, viktige funksjoner i levermetabolismen, særlig ved økt belastning og restitusjon.

Hepacyl vil være gunstig klinisk ernæringsstøtte for å bidra til å opprettholde god leverfunksjon ved situasjoner med økt leverbelastning. Videre ved tilstander der leveren har behov for beskyttelse og restitusjon som ved infeksjoner, feil i/ eller påkjent leverstoffskifte (metabolske dysfunksjoner), utvikling av fettlever, forgiftninger (intoksikasjoner), forhindret galleflyt (gallestase), gallestein, gallegangsbetennelse (cholangitt), begynnende eller etablert skrumplever (fibrose), og ved svulster (tumores) i leveren.

Referanseliste Abstracts innholdsstoffer i Hepacyl

Informasjon om leverfunksjonen som bør formidles dyreeier.

(Instruktivt skriftlig materiell om dette med «informasjon fra dyrlegen» fås fra Lifeline)

Leveren er som kjent det organ i kroppen som har flest forskjellige arbeidsoppgaver. Den skal omsette alle næringsstoffer som kommer fra tarmen, og er ansvarlig for håndtering, ombygging og distribusjon av fett, karbohydrater og protein. Den produserer en rekke forskjellige hormoner, enzymer og spesielle proteiner som kroppen trenger. Leveren avgifter og eliminerer giftstoffer, skadelige avfallsstoffer, kjemikalier og legemidler og får dem ut av kroppen.

Leveren kan bli overbelastet og skadet av ulike årsaker
Når leveren blir overbelastet eller skadet, kan den eksakte årsaken ofte være vanskelig å fastslå. Årsaken kan være giftstoffer, skadelige kjemikalier, betennelsesreaksjoner, parasitter, bakterie- og virusinfeksjoner og sirkulasjonsforandringer.

Leveren er bygget opp av små enheter med en arterie, vene og gallegang i midten, og leverceller stablet rundt disse. Ved enhver belastning eller hevelse, blir blodforsyningen til cellene lengst vekk fra midten nedsatt og disse cellene settes raskt ut av funksjon.
Det er derfor viktig å beskytte levercellene uansett hva som har forårsaket skaden.
Leveren er det organ i kroppen som har størst evne til å reparere og regenerere seg selv.

Tiltak
Ved leverbelastning bør dyret unngå harde fysiske belastninger.
Videre bør det få korrekt sammensatt ernæring slik at leveren belastes minst mulig. Dyrlegen vil derfor ofte ordinere spesielle dietter og/ eller klinisk ernæringsstøtte, det vil si tilføre spesielle næringsstoffer som leveren trenger mer av når den skal beskytte og reparere seg selv.

To forhold er spesielt viktig:
Å beskytte levercelleveggene fra gå i stykker, og hindre at leverceller dør.
Ta vare på og understøtte systemene inne i levercellene som utfører arbeid.

Leverens avgiftningssystemer
Glutatihion inngår i et viktig avgiftningssystem i leveren. Ved leverbelastning forbrukes glutathion, slik at nivået synker, og leveren blir enda mer sårbar, og den klarer ikke å utføre oppgavene sine. 1, 2
Leverbelastning og direkte skader diagnostiseres ved klinisk undersøkelse og blodanalyser som både viser i hvor stor grad leveren klarer å utføre sine mange oppgaver, og om leverceller går i stykker. Noen ganger kan røntgen, ultralyd eller biopsi (vevsprøve) være nødvendig.
Når leveren får de næringsstoffer den trenger for å reparere skadene, ser man ofte en positiv utvikling av blodprøveverdiene.

Klinisk ernæringsstøtte av leveren tilfører nødvendige næringsstoffer

  • Slike næringsstoffer er gunstige for leverens avgiftningssystemer og viktige enzymsystemer
  • produksjon av glutathion
  • tilstrekkelig antioksidantkapasitet
  • galleutskillelsen og å hindre galleopphopning
  • proteinsyntesen
  • cellemembranenes (celleveggenes) funksjon
  • immunforsvarets aktivitet
  • og har vist seg å ikke gi noen uønskede virkninger hos hund og katt

I veterinærmedisinske regimer og protokoller for hvorledes leverpåkjenning skal håndteres, inngår ved siden av medisinering, klinisk ernæringsstøtte.

Betydningen av klinisk ernæring for å opprettholde god leverfunksjon

denosyl__og_hepacyl_innhold

En rekke spiselige planter, grønnsaker og krydder har opp gjennom historien vært kjent for å ha en gunstig virkning på leverstoffskiftet. I våre dager er mange slike egenskaper og virkningsmekaniser vitenskapelig forklart og dokumentert.

Insulinets oppdagere, Banting og Best, viste allerede i 1930 at tilstrekkelig tilstedeværelse av labile metyl-grupper (CH3) fra metyldonorer, er en forutsetning for normal leverfunksjon. Dette går uproblematisk for seg med en ung og frisk kropp takket være tilstrekkelige enzymsystemer som for eksempel glutathion.

Men ved situasjoner med økt leverbelastning, alder eller forskjellige sykdommer, kan det bli nedgang av slike metylgrupper, og det kan utvikles en rekke leverlidelser som fettlever, hepatocellulært carcinom og ulik abnormal DNA-synteser.

Tilstrekkelig metylering – såkalt transmetylering – er en forutsetning for god funksjonalitet i en rekke viktige enzymsystemer i leverstoffskiftet.

Når levereren utsettes for påkjenninger, øker også behovet for effektive metyldonorer (som cholin, adenosylmetionin, betain, folat og andre B-vitaminer). Hvis tilgangen via det ordinære kosthold ikke blir tilstrekkelig, forsterkes den uheldige utviklingen i levermetabolismen.

Utvikling av påkjent leverfunksjon og sykdom
Nedsatt enzymaktivitet med fallende mengder metyldonorer og glutathion, økt oksidativt stress og oppregulert inflammasjon, er de viktige mekanismer ved utvikling av leverbelastning og sykdom i leveren.
Resultatet blir leverdysfunksjon med økt destruksjon av cellemembraner (forhøyede transaminaser) og celledød.

Den gode nyhet er at leveren er det organ som har størst regenerasjonsevne hvis forholdene legges til rette for dette.

Epigenetikk er studiet av hvilke mekanismer som skrur av og på forskjellige gener
DNA-metylering er den mest studerte mekanisme innen epigenetisk genregulering.
Det er grundig dokumentert at DNA-metylering responderer raskt på ernæringsmessige og miljømessige påvirkning.

 

ERNÆRINGSTILTAK VED LEVERPROBLEMER:

  • Optimal klinisk ernæringsstøtte vil kunne bidra til å opprettholde god leverfunksjon og være gunstig ved påkjent leverfunksjon. Hepatoprotektiv ernæring vil være å gi næringskombinasjoner med høyt innhold av ingredienser som tilfører tilstrekkelig med.
  • Naturlige metyldonorer,(øker mengde av glutathion, opprettholder enzymsystemer som folatcyklus, methioninsyklus og «transsulfuration pathway», og stabiliserer cellemembraner).
  • Naturlige antioksidanter som forhindrer oksidativt stress, og som stanser ROS skader.
  • Naturlige immunmodulatorer (nedregulerer forskjellige interleukiner og enzymer som iNOS og NFkappaB)
  • Næringsstoffer som stimulerer utskillelse av galle og letter trykk i galleganger.
  • Naturlig hepatoprotektive næringsstoffer som bremser utvikling av fibrose.
  • Naturlige næringsstoffer som via epigenetiske mekanismer skrur av og på ønskede genfunksjoner.

HEPACYL innholder naturlige hepatoprotektive næringsstoffer med høyt innhold av:

  • Naturlig betain (metyldonor som er viktig ved dannelse av adenosylmetionin og glutathion).
  • Viktige naturlige antioksidanter.
  • Naturlig immunmodulerende næringsstoffer.
  • Næringsstoffer som stimulerer utskillelse av galle.
  • Næringsstoffer som er essensielle for en rekke viktige prosesser i leverstoffskiftet.

Hepacyl – et nytt produkt til klinisk ernæringsintervensjon for å opprettholde god leverfunksjon.